Ιστορικό


Ένας καινούργιος σύλλογος συστάθηκε λίγο μετά το Πάσχα του 2008 στη Μήλο, με την επωνυμία: "Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου", ο οποίος είναι μέλος του πανελλήνιου δικτύου συλλόγων "Φίλοι της Φύσης" που και αυτό είναι μέλος του πανευρωπαϊκού, παγκόσμιου δικτύου "Friends of nature".

Η πρωτοβουλία για την ίδρυσή του (25 ιδρυτικά μέλη) ήταν αποτέλεσμα της επιτακτικής ανάγκης για την ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού κινήματος στη Μήλο, έναν τόπο όπου η πλούσια "προίκα" του από τη φύση, αλλά και ο κίνδυνος μεγάλων επιβαρύνσεων στο περιβάλλον του, προβάλλουν το ώριμο αίτημα για την αειφόρο-βιώσιμη οικονομική του ανάπτυξη.
Αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη που θα συνδέεται με την κοινωνική ευημερία και την οικολογική ισορροπία έχει ως βασικό του στόχο ο "Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου". Λειτουργώντας σύμφωνα με το καταστατικό του ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία θα επιδιώξει ανάμεσα σε άλλα την συγκρότηση μελετών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Μήλου καθοδηγούμενων από την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης.


Πολύμορφη θα είναι η συλλογική προσπάθεια που θα αναπτύξει ο Όμιλος για την προστασία της φύσης, με στόχο την δημιουργία του ευρύτερου δυνατού κοινωνικού κινήματος με την συμμετοχή των διάφορων συλλογικών φορέων και γενικότερα της κοινωνίας του νησιού. Θα προτάξει επίσης ως στόχο του και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται βέβαια σε στενή σύνδεση με τον πολιτισμό της κάθε κοινωνίας.
Η προτεραιότητα της φύσης και η αγάπη προς αυτήν, η φυσιολατρία, θα οδηγήσει τον Όμιλο στην καλλιέργεια των αθλημάτων της φύσης όπως ποδηλασία, πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, κολύμβηση, καταδύσεις κ.α. Στον τομέα του βουνού ειδικότερα ο Όμιλος θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την επιτυχημένη δραστηριότητα της Πεζοπορικής Ομάδας ,που λειτούργησε τον περασμένο χειμώνα με πρωτοβουλία της Πλακιώτικης Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιεί φυσιολατρικές, πεζοπορικές, ορειβατικές εκδρομές, ιδιαίτερα στη Μήλο αλλά και σε άλλα μέρη.


Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου καλεί όλους τους συμπολίτες μας στη Μήλο να βαδίσουμε μαζί τον δύσκολο αλλά και όμορφο δρόμο της οικοδόμησης μιας άλλης σχέσης με τη φύση στο νησί μας. Η καταστροφή της δεν μπορεί παρά να είναι και δική μας καταστροφή, αφαίρεση του δικαιώματος των παιδιών μας να ζήσουν σε έναν βιώσιμο τόπο.